SEMINAR KECEMERLANGAN REMAJA ANJURAN BERSAMA KRIM & ASYBAL CAWANGAN SEREMBAN

10 Jun 2009 – Seramai 75 orang remaja putera dan puteri di sekitar Negeri Sembilan telah berjaya dikumpulkan dalam Program Seminar Kecemerlangan Remaja 2009. Program ini adalah anjuran bersama Kelab Remaja ISMA Negeri Sembilan (KRIM) dan Kelab Asybal dan Zahrawat ISMA Cawangan Seremban.

Peserta di kalangan remaja yang berumur dari 10 hingga 15 tahun dari pelbagai latar belakang dan sekolah telah berkumpul di perkarangan Sekolah Menengah Islam As-Saidiyyah seawal jam 08.00 pagi untuk mendaftarkan diri bagi menyertai program ini. Lagu tema “Anak Soleh” membuka tirai program Seminar Kecemerlangan Remaja ini bermula jam 09.00 pagi. Slot pertama “Motivasi & Teknik Belajar Berkesan” yang disampaikan oleh Saudara Roshidi Shaari yang merupakan wakil dari Persatuan Belia Islam Nasional ISMA Cawangan Ipoh berjaya memberi input yang berguna kepada para peserta. Mereka didedahkan tentang teknik-teknik yang perlu dipraktikkan oleh pelajar dan beliau menerapkan keperluan penumpuan semasa belajar kepada peserta.

Setelah berhenti rehat tepat jam 11.15 pagi, Encik Roshidi Shaari meneruskan slot kedua bagi seminar ini, “Jati Diri Positif : Cemerlang Dunia, Gemilang Akhirat”. Beliau yang juga merupakan pegawai latihan di MAP (Motivasi Alihan Pelajar) Training & Consultancy cukup berpengalaman berdepan dengan golongan pelajar. Peserta yang hadir cukup bertuah kerana dapat berkongsi pengalaman dan ilmu dari beliau dalam slot ini. Beliau sempat mengingatkan peserta supaya meneruskan usaha jihad dengan mata pena bagi berdepan dengan cabaran umat Islam masa kini.

Selepas makan tengahari dan Solat Zohor, program ini diteruskan dengan slot, “Tips Remaja Cemerlang”. Slot ini disampaikan oleh En. Zuhairi yang merupakan Pegawai Latihan dari Pusat Kaunseling, Majlis Agama Islam Negeri Sembilan. Kebolehan beliau dalam mengendalikan slot seumpama ini memberi manfaat yang berguna kepada para peserta. Beliau juga berkesempatan mengadakan sesi muhasabah untuk memotivasikan para peserta. Sebaik sahaja selesai slot ketiga, seminar ini diakhiri dengan majlis perasmian penutup. Dr Zainon Bt Yahya selaku Ketua Wanita ISMA Cawangan Seremban telah menyempurnakan majlis perasmian penutup ini dan turut menyampaikan sijil penyertaan kepada para peserta.

Semoga program ini berjaya mencapai objektif yang telah digariskan dan memberi sebanyak mungkin impak positif kepada peserta yang hadir. Usaha yang dilakukan ini diharap mampu mencetuskan kesedaran kepada peserta untuk berubah ke arah kecemerlangan dunia dan akhirat.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: