Lepasan SPM; Lepas Ini Nak Buat Apa?

[Sebuah coretan yang menarik untuk dikongsi. Dipetik dari www.senikehidupan.wordpress.com]
“Mereka itulah orang-orang yang segera mengerjakan kebaikan, dan merekalah orang-orang yang mendahului pada mencapainya” [Surah Al-Mukminun : 61

Saya telah beberapa kali bertemu dengan junior yang baru sahaja lepas SPM baru-baru ini. Ada yang bertemu di dalam bas, ada di kedai buku, program sukan dan sebagainya. Suka sekali saya mengambil peluang bertanya,

“cuti-cuti ni buat apa?”

Ada sebahagiannya ingin mengambil lesen, ada yang bekerja part time, ada juga yang ingin menyambung menuntut ilmu. Tetapi ada juga jawapan, “Tak tahu nak buat apa”

 TAK TAHU NAK BUAT APA

“Habis SPM ni aku nak puas gila-gila”,

“Huii…. tak sabar-sabar nak cuti ni..”

Sekitar perbualan itulah yang saya selalu dengar ketika tempoh SPM dahulu. Saya sendiri tak terlepas dari kalangan itu. Tetapi kalau benar kita menanti-nantikan cuti sepatutnya tidak wujud ‘tak tahu nak buat apa’.

Ibarat seorang yang inginkan sebuah beg yang cantik dan besar. Tetapi setelah mempunyai beg itu, katanya “tak tahu nak isi apa”. Boleh jadikah?

Samalah seperti cuti. Nakkan cuti takkan nakkan kosong sahaja? Nak tidur, makan, minum, mandi sahaja? Alahai robotnya hidup seperti ini!

Mungkin artikel yang saya tulis sebelum ini ada kaitan : http://senikehidupan.wordpress.com/2009/10/17/nota-peringatan-bercuti-fizikal-jangan-berhenti-mental/

PERJALANAN SELEPAS SPM

Bayangkan anda selama ini di dalam satu tempat, 4 dinding. Anda tinggal di sana selama anda perlu belajar bersama rakan-rakan, dan anda dibimbing oleh guru-guru. Itulah sekolah anda.

Tetapi kali ini, anda bakal keluar melalui pintu yang dikhususkan setelah anda habis belajar di sana. Di luar sana adalah lautan. Di hadapan anda ada beribu-ribu pulau yang anda akan pilih untuk tinggal.

Sekarang anda dibekalkan sebuah perahu, untuk anda mendayung sendiri kemana-mana pulau yang anda hendaki. Terpulanglah anda ingin mendayung bagaimana sekalipun. Perahu itu hanya muat seorang.

Anda menghadapi satu kenyataan; anda belajar dan tahu untuk mendayung dengan ilmu yang ada, anda tahu pulau-pulau itu tetapi anda hanya boleh pilih satu pulau untuk survival anda, dan anda tidak boleh berpatah balik.

Seperti itulah yang saya ingin maksudkan dalam dunia selepas SPM ini. Biarpun mungkin ia dianggap biasa oleh sebahagian orang, hakikatnya ini adalah penentuan pendirian kita yang sebenar.

Anda mungkin telah habis sekolah, tetapi pelajaran anda tidak habis di sana. Tempoh anda ‘mendayung’ kehidupan anda ketika cuti itulah mula anda menjadikan ilmu yang ada itu praktikal. Akhirnya akan membawa anda ke pulau yang anda pilih, belum tentu pulau yang anda inginkan.

Ingatlah mendayung kehidupan ketika itu akan menghadapi ombak pengaruh dan mehnah yang bakal menjadikan anda putus asa. Bahkan mungkin menjadikan anda tersalah ‘pulau’. Ketika itu anda telah terlambat untuk memilih pulau lain. Walaupun boleh, anda hakikatnya telah membuang duit dan membuang masa yang banyak kerana kecuaian anda.

Ingatlah, ini bukan perjalanan yang main-main. Ini adalah perjalanan sebuah penentuan.

PERJALANAN MENCARI NILAI

Covey menyebut dalam bukunya 7 habits, “Reactive people are driven by feelings, by circumstances, by conditions, by their environment. Proactive people are driven by values” – Orang reaktif dikawal oleh perasaan, kedudukan, keadaan dan persekitaran. Orang yang proaktif dikawal oleh NILAI.

Anda cukup ditauliahkan proaktif jika anda tidak terkesan dengan keadaan dan persekitaran yang seringkali mengajak anda untuk menukar pilihan. Ingatlah selama saya berpengalaman meninjau rakan sebaya dan adik-adik lepasan SPM, satu yang mengikat kita sebenarnya adalah rakan-rakan kita.

Saya tidak menyuruh untuk meninggalkan rakan-rakan. Jauh sekali.

Tetapi rakan-rakan kita itulah memori persekolahan kita selama 5 tahun di sana. Rakan-rakan itulah yang menaikkan dan membimbing kita di waktu kita susah. Tetapi bagaimana jika ramai di antara mereka yang lari dari ‘rakan anda yang sebenar’ ketika sekolah dahulu?

Adakah anda ingin mengikut?

Kerana anda akan menghadapi satu kenyataan, ketika pemilihan universiti, anda mungkin akan memilih pusat pengajian yang majoriti rakan sekolah lama (walaupun tidak dinafikan ada yang memilih bersendirian).

Oleh sebab yang saya bawa di sini membicarakan erti nilai, iaitu bersegera, mulakanlah langkah untuk sentiasa berhubung dengan rakan lama dan bentuklah pasukan yang sentiasa peringat dan memperingatkan.

Ingatlah, selepas SPM ini memang satu kebiasaan, ada yang memilih hijrah, ada yang memilih padah.

Anda akan mengenal siapa rakan anda yang sebenar ketika mengambil keputusan SPM.

Boleh rujuk entri ini tentang proaktif & reaktif : http://senikehidupan.wordpress.com/2009/02/21/muslim-reaktif-vs-muslim-proaktif/

YANG BERMANFAAT

Ada yang tekad selepas SPM untuk belajar perkara baru. Ada yang ingin memperdalam ilmu agama, ada juga yang ingin menolong ibu bapa. Alhamdulillah, tahniah jika anda bersikap sedemikian.

Jangan menyesal jika anda pernah berazam tetapi tidak menjadi.

Lebih baik kita memasang azam tak buat apa-apa daripada tidak ada azam dan tak buat apa-apa.

Bimbinglah diri untuk menjadi yang terbaik sebelum menempuh dunia universiti ini, carilah manfaat sebaiknya.

Sekiranya anda masih keliru dan tak tahu memilih kerjaya, silalah ke artikel berikut : http://senikehidupan.wordpress.com/2009/03/13/episod-76-keliru-memilih-masa-depan/

Sebarang persoalan dan komen saya amat alu-alukan. Sekiranya baik disebarkan, silakan. Bimbinglah diri dan rakan-rakan kita ke jalan yang betul!

[Sumber : www.senikehidupan.wordpress.com]

Advertisements

Satu Respons

 1. Kerajaan akan melatih 21,000 guru prasekolah sepanjang tempoh 2010 hingga 2012 di bawah GTP untuk menampung 700,000 tenaga pengajar bagi pelajar prasekolah di seluruh negara.

  Salam hormat untuk sahabat sekalian,sila lihat kekosongan diatas 700,000 pengajar diperlukan diseluruh negara untuk mengajar kanak2,lepasan spm hanya perlu 3 kepujian dalam mana-mana matapelajaran

  JANGAN LEPASKAN PELUANG KEEMASAN INI,program lain dah ramai…..PELUANG KERJA YANG LUAS DALAM KERAJAAN DAN SWASTA,

  HUBUNGI 0196437996/SHUKRI rieymau09@yahoo.com

  Jangan takut untuk bersaing,selain jadi pendidik dlm kerajaan,swasta perniagaan sekolah taska sangat lumayan…bidang ini masih baru tapi sangat kekurangan peserta,rebutlah peluang ini

  PROGRAM DALAMAN – DIPLOMA PENDIDIKAN PRA-SEKOLAH DIIKTIRAF KERAJAAN

  No Ruj LAN/LAN Approval No :KA6871

  PENGENALAN:

  Merupakan program yang dibangunkan sendiri oleh kolej Uniti. Dibangunkan bertujuan membuka peluang tambahan kepada kursus sedia ada kepada pelajar supaya dapat menceburi bidang pendidikan pra sekolah.

  SYARAT KEMASUKAN :

  Lulus SPM atau setaraf dengannya dan mendapat 3 kepujian dalam mana-mana matapelajaran.

  PENGANUGERAHAN:

  Pelajar akan dianugerahkan dengan Diploma Pendidikan Pra Sekolah oleh Kolej UNITI.

  PROSPEK KERJAYA :

  Pelajar yang tamat pengajian boleh menyambung pengajian di Institusi Pengajian Tinggi Awam atau Swasta, dalam atau luar negara.
  Graduan diterima bekerja samada dalam sektor awam atau swasta

  STRUKTUR PROGRAM :

  TAHUN PERTAMA

  * GURU DAN ALAM PENDIDIKAN
  * PEDADOGI, PSIKOLOGI KANAK-KANAK
  * FALSAFAH DAN PERKEMBANGAN PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK
  * KEIBUBAPAAN

  TAHUN KEDUA

  * PENDEKATAN DAN TEKNIK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN DALAM PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK
  * KURIKULUM PRASEKOLAH KEBANGSAAN 1
  * AKTIVITI FIZIKAL PERINGKAT AWAL KANAK-KANAK
  * KURIKULUM PRASEKOLAH KEBANGSAAN 2
  * PERANCANGAN
  * PENUBUHAN DAN PENGURUSAN PROGRAM PRASEKOLAH 1
  * PENGESANAN PERKEMBANGAN KANAK-KANAK
  * EARLY CHILDHOOD: ART AND MUSIC

  TAHUN KETIGA

  * KURIKULUM KEBANGSAAN 3
  * PERANCANGAN
  * PENUBUHAN DAN PENGURUSAN PROGRAM PRASEKOLAH 2
  * PENGURUSAN DAN KEUSAHAWANAN PUSAT PERKEMBANGAN KANAK-KANAK
  * KESIHATAN KANAK-KANAK
  * TEKNOLOGI UNTUK KANAK-KANAK
  * PENGURUSAN TINGKAHLAKU KANAK-KANAK
  * PENGLIBATAN IBUBAPA DAN GURU
  * KANAK-KANAK DENGAN KEPERLUAN KHAS
  * KESELAMATAN KANAK-KANAK DAN PERLINDUNGANNYA

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: